Dobra restauracja sushi - czyli jaka?

Wywodzące się z Japonii sushi to bez wątpienia potrawa, która zawojowała smak. Nie tylko niesamowicie smakuje, ale również ciekawie się prezentuje. Za sprawą jednego kęsu zawiniętej w nori rolki (lub nigiri, lub chirasi, czyli sushi bez alg, jeżeli ktoś za nimi nie przepada) możemy posmakować Azji. 

Jaka restauracja sushi będzie najlepsza?

Sushi — kawałek Japonii w zasięgu ręki

Sushi to nie tylko marynowany ryż z rybą, owocami morza i warzywami. To także sposób na kulinarną podróż do kraju kwitnącej wiśni, dlatego, jeżeli zależy Ci na niesamowitych wrażeniach smakowych (i nie tylko) warto odpowiednio dobrać lokal, w którym chcesz zjeść. Restauracja sushi z prawdziwego zdarzenia, będzie całą sobą składać hołd kulturze Japonii — począwszy od wystroju, przez obsługę, po walory kulinarne jedzenia właśnie. 

Dzięki temu możesz odnieść wrażenie, że nie tylko spożywasz azjatycki smakołyk, ale i uczestniczysz w wyjątkowym, kulinarnym spektaklu — przeżywasz cos wyjątkowego. 

Dobra restauracja sushi - czyli jaka?

Nie tylko dla zaawansowanych

Nie martw się, jeżeli dotychczas żadna restauracja sushi nie przecięła Twoich szlaków kulinarnych i będzie to Twój pierwszy raz w tego rodzaju lokalu. Dobra restauracja, jest przyjazna zarówno doświadczonym smakoszom, jak i tym którzy dopiero debiutują w smakowaniu. Możesz mieć pewność, że sushi master zadba, aby było to dla Ciebie pozytywne doświadczenie. Targają Tobą jakieś wątpliwości? Zapytaj go. Z pewnością chętnie Ci o wszystkim opowie, wyjaśni, a być może nakieruje na rodzaj rolki, który najbardziej będzie odpowiadać Twoim kubkom smakowym. Nie trzymaj się jednak konkretnego rodzaju. Baw się smakowaniem i doświadczaj — to właśnie jest najpiękniejsze w jedzeniu sushi. 

Pałeczki, ręczniki i inne dodatki

Możesz spotkać się z tym, ze tuż po zajęciu miejsca otrzymasz gorący, wilgotny ręczniczek. To tzw. oshibori (hot towel). Służy on do wytarcia dłoni oraz twarzy przed rozpoczęciem smakowania.

Otrzymasz również pałeczki, jednak nie musisz ich używać. Sushi można jeść palcami. 

Do sushi serwowane jest wasabi, czyli pikantna pasta, o pięknym zielonym kolorze, wytwarzana z japońskiego chrzanu, oraz gari, czyli marynowany imbir. Gari nie tylko wspomaga trawienie, ale też pomaga przeczyścić kubki smakowe, dzięki czemu będziesz mógł w pełni doświadczyć smaków różnych rodzajów rolek. 

Kolejnym dodatkiem będzie oczywiście sos sojowy, w którym kawałeczki sushi można moczyć lub delikatnie skropić je nim przed zjedzeniem. 

Wybór restauracji sushi

Dobra restauracja sushi zadba o swoją obecność w Internecie — tak na stronie internetowej, jak i w mediach społecznościowych, gdzie będzie prezentować apetyczne zdjęcia oraz aktualne menu, a czasami dzielić się nawet procesem przygotowywania dań. To znakomicie działa na wyobraźnię!  Wiele restauracji tego typu wprowadza elektroniczny system rezerwacji, co jest dużym udogodnieniem w obecnych, zabieganych czasach. Dokonując wyboru, przeczytaj opinie, sprawdź też, w jaki sposób restauracja komunikuje się ze swoimi klientami. 

Wizyta w barze lub restauracji sushi z pewnością będzie ciekawym doświadczeniem!